Det är lätt att bli lite hemmablind som svensk och bara titta på utlandsresor till värmen eller andra storstäder i Europa. Vi tänker sällan på att det finns så mycket att upptäcka och se här på hemmaplan. Det behöver inte vara en långresa, en helg kan räcka gott och väl. Eller varför inte ta en dagstur till något ställe i din närhet som du aldrig tidigare tänkt på att besöka?

Det är väldigt smidigt att resa mellan de nordiska länderna. Ska du till Norge eller Danmark kan du ta flyg, bil, buss eller tåg. Till vårt grannland i öst går det båtar flera gånger om dagen. Island har ibland varit lite bortglömt, men under de senaste åren har resmålet fått ett rejält uppsving. Nu kan du hitta billiga lågprisflyg från flera av våra stora svenska flygplatser. Flygresan är inte längre än ett par timmar.

Island

Island är ett land med charmiga små städer och storslagen natur. Det bor inte mer än cirka 300 000 människor på ön och de är otroligt välkomnande mot turister. Om du åker till Island bör du tillbringa ett par dagar i huvudstaden Reykjavik. Tro det eller ej, men huvudstaden har ett väldigt bra nattliv med många trevliga restauranger och klubbar. Det finns också många vackra byggnader att se på så som den berömda Hallgrimskirkja.

När du åker till Island får du inte missa att uppleva den makalösa naturen. Island är känt för sina varma källor och en av de största är Blå Lagunen. Detta är alltså ett slags utomhusspa med vatten som innehåller många hälsosamma mineraler. Missa inte heller att upptäcka något av de många vattenfall som ser ut att vara hämtade direkt ur ett sagoland. Du kan välja om du vill resa själv eller boka en guidad tur.

Danmark

Vårt kära grannland har mycket att erbjuda. Danmark är perfekt om du reser med barn, då de har många fina feriecenter och lekparker. Lego är ursprungligen från Danmark, vilket är förklaringen till varför du hittar Legoland i staden Billund. Här finns också Lalandia där hela familjen kan hyra en stuga och utnyttja badland, spelhall och mycket mer. På området hittar du även restauranger och barer där de vuxna kan hålla till.

Vi får inte heller glömma Danmarks trevliga huvudstad Köpenhamn som erbjuder något för alla. Tack vare Öresundsbron kan du resa dit på ett smidigt sätt. Såklart finns Tivoli, som är Danmarks mest besökta turistattraktion med över 4 miljoner besökare varje år. Staden är också prefekt för den som bara vill strosa runt och titta på fina byggnader och miljöer. När du är trött på att promenera kan du alltid vila dig på ett mysigt café.

Norge

Det är svårt att nämna något land som är lika vackert som Norge. Att resa och uppleva fjordarna är någonting som alla borde göra under sin livstid. Det finns flera färjor som anordnar resor året om. Stanna till i den lilla byn Flåm och passa på att åka det som brukar kallas världens vackraste tågresa. För dig som vill ha lite mer stadspuls rekommenderar vi att besöka Bergen eller Ålesund.

Vill du hellre besöka huvudstaden Oslo behöver du aldrig vara rädd för att bli uttråkad. Staden är fylld av olika museum där du kan titta på allt från konst till båtar. Det finns också en hel del trevliga gallerior där du kan shoppa loss i norska och internationella butiker. Missa inte heller operahuset som är en fantastisk vacker byggnad och en av de få där du får lov att gå upp på taket.

Sverige

Vi ska så klart inte glömma allt vårt kära hemland har att erbjuda. Nere i söder har vi Karlskronas vackra skärgård som har över 1 000 olika öar att upptäcka. Detta är den perfekta platsen om du bara vill koppla och njuta av naturen. Befinner du dig i norr har du nära till en av Sveriges mest kända attraktioner, nämligen Ishotellet. Detta unika hotell, byggt helt i is, är verkligen en upplevelse du sent kommer glömma.

Finland

Finland har mycket att erbjuda, inte minst den charmiga lilla ön Åland som ligger mitt emellan Sverige och Finland. Denna ö har, trots sin lilla storlek, mycket att erbjuda. För dig som gillar historia kan du se många gamla byggnader som är bevarade sedan medeltiden. Huvudorten heter Mariehamn och här har du fullt av mysiga gator och gränder som du kan vandra runt på. Förutom huvudön finns också 8 mindre öar att upptäcka.

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *