Längst västerut i Norden finner man Island, precis söder om den norra polcirkeln. Island är ett spännande resmål som allt fler börjar upptäcka. Här finns ett kargt klimat med varma källor att bada i, aktiva vulkaner och små, mysiga städer att besöka. Något som man inte bör missa på Island är den härliga huvudstaden Reykjavik. Det är en riktigt modern stad som ligger vackert mellan havet och bergen.

Man måste även passa på att bada i Blå lagunen eller i någon av de andra heta källorna som finns på Island. I dessa naturliga källor kan man bada i varmt vatten året runt och de har en fantastisk, sagolik turkos färg. Island är även det perfekt landet för att skåda norrsken. Här finns inga luftföroreningar eller gatlyktor som stör utan ljuset kan fritt dansa över himlen. Ett norrsken är en oförglömlig upplevelse.

I Norge finner man vackra fjordar

Islands närmaste grannland i Norden är Norge. Här finner man en häpnadsväckande natur som varierar mycket från norr till söder. Vackra djupa fjordar blandas med höga snöiga berg. I Norge bör man passa på att göra som norrmännen gör och gå på tur. Man kan ta en dagstur och vandra upp till kända klippformationer såsom Trolltunga och Preikestolen. Glöm inte att ta med lite korv och chokladen Kvikk lunsj för en äkta norsk vandringsupplevelse.

Vill man istället lite längre upp i Norge kan Lofoten passa bra. Vid de vackra Lofotenöarna reser sig höga spetsiga fjälltoppar rakt upp mot skyn, precis vid havet. På Lofoten finns små idylliska byar där man kan vandra runt och insupa den friska, norska luften. Men tillbaka söderut och de vackra fjordarna. Här finner man Geirangerfjorden som är Norges vackraste fjord och här kan man se mängder med vattenfall.

Vackra, avlånga Sverige

Öster om Norge ligger såklart Sverige, kan det vara Nordens vackraste land? På grund av att landet är så pass avlångt finns det här stora skillnader i naturen. Uppe i norr kan man under sommaren få se midnattssolen som lyser upp natten så att mörkret aldrig kommer. Under vintern kan man istället se det dansande norrskenet. Metervis med snö på vintern och forsande älvar på sommaren gör norra Sverige fantastiskt.

I södra Sverige finns istället vidsträckta, blommiga ängar och odlingsmarker. Här finner man Sveriges största sjöar, Vänern och Vättern, som lockar till bad. Man kan sedan utforska Sveriges största städer som finns i den här regionen. Man får inte missa att ta en båttur på den handgrävda kanalen Göta Kanal med sina gamla slussar och härliga vyer. Då åker man igenom många vackra landskap som är rika på kultur.

Finland bjuder på mycket

Finland är lika fint året om och är ett land med starka kontraster. Längs med Finlands kust finner man världens största skärgård. Där kan man luffa runt och se många ståtliga fyrar med lång historia från svunna tider då de drevs utan elektricitet. Söderskär heter en av de finaste fyrarna och dit kan man åka med båt från den livliga huvudstaden Helsingfors. Klättra upp i fyren för den otroliga utsikten.

Finland är perfekt för vinteraktiviteter. Här kan man sova i igloos eller varför inte åka hundspann? Man kan ta sig norrut och njuta av den vintertäckta vildmarken medan starka slädhundar drar släden över snön. Garanterad snö hittar man i Lappland. I Lappland finner man även Jultomten. Den riktiga Jultomten kommer som bekant från Finland och här kan man besöka hans lilla by och verkstad. Åk till Rovaniemi vid polcirkeln så väntar han där.

Danmark

I Danmark finns det inga snöiga berg men väl mycket annat fint. Åker man allra längst norr ut på den stora halvön Jylland kommer man till Skagen. I Skagen kan man gå ut på stranden och se hur de två haven Skagerrak och Kattegatt möts och slår ihop sina vågor. Det är en riktigt mäktig naturupplevelse för alla åldrar! Vill man hellre se stad än hav kan man åka till idylliska storstaden Köpenhamn.

Så många pärlor i Norden

Norden kan verkligen förvåna sina besökare med allt vackert som finns att se. Oavsett vilket land man befinner sig i har det små och stora pärlor att visa upp. Karga berg, snötäckt vildmark, livliga städer, vackra stränder. Här finns verkligen allt oavsett vad man är intresserad av. Alla borde utforska dessa länder under sin livstid och framförallt – inte som nordbo glömma bort allt det fina som finns i det egna hemlandet.

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *