I norra Europa finns ett område som består av fem länder som delar en historia, delvis kultur och goda relationer. Dessa länder är Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Utöver dessa länder finns det tre självstyrande områden som tillhör Norden; Grönland, Färöarna och Åland. Tillsammans utgör Norden en befolkning på cirka 27 201 725 personer sedan januari 2018. Utav dessa är Sverige det mest befolkade landet och sedan följer Danmark, Finland, Norge och sist Island.

Länderna i Norden delar på flera likheter, inte minst när det gäller klimatet. Dessa länder har ofta kallare vintrar och vädermässig osäkra varierande somrar. Inför en resa till något av de nordiska länderna bör du vara förberedd på alla väder och du bör inte lita på väderprognosen. Andra likheter är de vackra landskap som du kan finna i alla nordiska länder, förbered dig på vackra skogar, djupa dalar och sagolika sjöar.

Valuta i de nordiska länderna

Något som kan skilja de nordiska länderna från andra länder i Europa är att många butiker och caféer föredrar betalning med kort framför kontanter. Trots det kan det vara bra att ha kännedom om valutan i landet. I nordiska länderna finns det fem olika valutor, en för varje land. I Sverige, Norge, Danmark och Island används krona som valuta men alla med en individuell krona för varje land. I Finland är dock valutan euro.

I de nordiska länderna kan du välja den livsstil som passar din plånbok bäst. I samtliga länder finns en variation av både budget- och lyxalternativ. Vill du spara in på kostnaderna, välj ett hostel istället för ett hotell. Åk kommunalt istället för taxi och upplev kulturen under egna utflykter istället för guidade turer. Det är en bra idé att innan avresa kolla upp aktiviteter som passar din plånbok och själv bedöma hur du kan leva.

Välj årstid för besöket

Vad vill du göra under din resa? I Norden varieras ofta aktiviteter beroende på årstid. Om du vill vandra och upptäcka friluftsliv är våren och sommaren en fin tid för detta. Vill du uppleva en riktig vinter och njuta av mysiga julmarknader, då bör du resa i juletider. Vill du hellre åka på en skidsemester är de mest populära månaderna januari och februari. Alla årstider fungerar för den som bara vill uppleva Norden.

Typen av resa bestäms också efter vart du bestämmer dig för att åka. Innan du bokar din resa och packar din väska är det bra att göra research på alla nordiska länder för att välja det land som passar dina ändamål bäst. Om målet är att besöka flera länder under begränsad tid är det bra att hålla sig till kuststäder där flyg, buss, tåg är transportmedel som funkar i hela Norden.

Vad ska du packa?

När du bestämt dig för vilken typ av resa du vill göra är det bara packningen kvar. I de nordiska länderna kan vädret som tidigare nämnts variera från dag till dag. Detta betyder att funktionella kläder är det bästa att packa med sig, allt från gummistövlar till badtofflor. Glöm dock inte bort att folk i Norden är kända för sin snygga klädstil så om du vill passa in, klä dig stiligt.

En sak som någon från de nordiska länderna alltid skulle packa med sig på en utflykt i Norden myggstift. Eftersom det regnar ofta finns det en hel del mygg och knott även en solig dag, särskilt om du är i närheten av skog och vatten. Ska du på en färd ut bland länderna är det också bra att ha med sig en karta för att kunna se hur du kan ta dig mellan platser.

Förberedelser för sjukfall

I Norden finns det ingen stor känd sjukrisk så någon specifik vaccinering är inte nödvändigt. Dock kan det alltid vara bra att ha huvudvärkstabletter och plåster nära till hands. Är du medborgare i något annat europeiskt land är det bra att ha med sig EU:s sjukförsäkringskort. Detta kort gäller dock endast i de länder i Norden som är en del av Europeiska Unionen vilket är Sverige, Danmark och Finland.

Hur ska du kommunicera?

Överlag räcker det med att kunna engelska i de nordiska länderna, då engelska faktiskt är en obligatorisk del av grundskolan här. Samtliga länder i Norden har alla egna språk och många liknar faktiskt varandra. Vill du vara artig och säga Hej och Tack på de olika språken kan du på svenska säga “Hej och Tack”, på norska; “Hei och takk”, på danska; “Hej och Tak”, på isländska; “Hi och takk” och på finska; “Hei och kiitos”.

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *