Vilken är egentligen den godaste maten i de nordiska länderna? Är det den traditionella husmanskosten eller är det de nytänkande rätterna som överraskar ens smaklökar? Nya maträtter, ofta inspirerade av utlandet, är ett välkommet inslag i den nordiska kosten. Det är bra att vidga sina vyer och låta smaklökarna åka på en kulinarisk resa då och då. Men faktum är att det är de klassiska rätterna som är populärast – och godast!

De klassiska rätterna smakar alltid lika bra och det finns säkert lika många recept som det finns kök i Norden. Alla sätter sin egna smak på maträtterna. Det bästa med de klassiska rätterna är just det, att det finns inga strikta recept att följa för att skapa en perfekt rätt. Utan genom att laga den klassiska husmanskosten kan alla lyckas i köket – och hur härligt är inte det?

Öländska kroppkakor i Sverige

Om du någonsin har varit på Öland har du säkerligen smakat på den öländska delikatessen kroppkakor. Alla generationers smaklökar gillar denna rätt men framförallt går de hem hos den äldre generationen som ofta åt kroppkakor under sin uppväxt. I minst tusen år tros kroppkakorna ha förtjusat den svenska befolkningen. De tillagas genom att råriven potatis formas till en boll som man gör en öppning i. Hålet ska sedan fyllas.

Vanligtvis fyller man hålet med rimmat fläsk och härligt doftande kryddpeppar. Man täpper sedan till hålet och kokar bollarna tills de är färdiga. Och färdiga, det är de när de flyter upp till ytan. Man serverar sedan dessa utsökta potatisbollar med söt lingonsylt, gärna hemmagjord på egenplockade bär. Många tycker också om att avnjuta sina kroppkakor tillsammans med en klick smör som får smälta över bollarna och med lite grädde.

Pinnekjøtt i Norge

Något som är riktigt populärt att servera i vårt grannland är pinnekjøtt. Direkt översatt till svenska låter det som pinnekött men är i sjäva verket revbensspjäll. Pinnekjøtt är en delikatess som har huvudrollen på det norska julbordet men som äts året om. Pinnekjøtt är enkelt att tillaga men det tar lite tid. Så på med förklädet och plocka fram ditt norska tålamod när du tillagar denna underbara rätt.

Man använder saltade torkade revben och det måste vara revben av får. Revbenen ska ligga i saltlake i ungefär två veckor innan de torkas hängande i sex veckor. Man lägger revbenen i en stor gryta på ett kokgaller eller på glödande björkpinnar. Revbenen får inte nudda botten utan syftet med tillagningen är att köttet ska ångkokas till perfektion. Till pinnekjøttet kan man servera till exempel rotmos eller kokt potatis.

Traditionell maträtt i Danmark

Danskarna älskar sitt smørrebrød. Smørrebrød är en riktig klassiker som absolut inte får missas. Smørrebrød kan förvåna de mest förfinade smaklökarna. Det är den i särklass enklaste maträtten i vår artikel om nordisk mat men ibland är det enklaste helt enkelt det godaste. Smørrebrød tillagas genom att man lägger god topping på en skiva rågbröd. Påläggen kan vara alltifrån ägg och räkor till avokado och smakrikt, rökt kött eller pastej.

Smørrebrød är Danmarks nationalrätt och kan varieras i oändlighet. Något som är viktigt för smørrebrød är att man inte snålar på påläggen utan det ska vara rikligt med topping. En riktigt god kombination är att ha bacon, pocherat ägg och sparris på sitt smørrebrød. Eller varför inte en fin skiva rostbiff med hemmalagad remouladsås? När det kommer till smørrebrød finns det inga gränser. Man tager vad man haver – och det blir garanterat gott.

Karelsk delikatess i Finland

Om du åker till Finland får du inte missa att äta deras klassiska karelska piroger, eller karjalanpiirakka på finska. De kommer ursprungligen från Karelen i Finland. Dessa mumsiga piroger har ett tunt rågskal med en god fyllning. Fyllningen i pirogerna består av potatis, ris och korn. Eller varför inte ett mjukt hemmagjort potatismos som smälter i munnen. De karelska pirogerna serveras med fördel med ett äggsmör bestående av kokade ägg, smör och salt.

Lammstek på Island

På Island får du inte missa att inmundiga en härlig, nytillagad lammstek. Den underbara doften kommer leda dig rätt. Lammsteken ska ha ben och masseras in med rikligt med kryddor. Färska kryddor såsom rosmarin, mynta, timjan, oregano och lagerblad kan användas. Man får inte missa att strö björklöv i ugnsfatet vid tillagningen, det är det isländska knepet. Lammet ska sedan tillagas i allt från två timmar till hela dagen för ett mört kött.

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *