Oavsett om det regnar, är lerigt och alla kläderna är genomblöta – nog står man där med en diggandes till musiken och med ett leende på läpparna oavsett väder och vind. För det är musikfestival i stan, på landet eller i princip vart som helst. Platsen har ingen större betydelse för det är musiken, artisterna och publiken som skapar och gör varje festival till en minnesvärd händelse och upplevelse.

Om festivaler, för festivaler och tips på festivaler kan man sammanfatta denna artikel. Både inom Sveriges gränser och utanför Sveriges gränser. För festivaler poppar upp som svampar ur marken. När en festival lägger ner på grund av ekonomisk kris, för dåliga intäkter eller för höga kostnader – kan man vara ganska säker på att en annan festival tillkommer och nischar in sig bland festivalbesökarna. Mest omskrivna festivalen år 2018 bör vara mansfria “Statement festival” i Göteborg.

Roskildefestivalen

Ingen festival har väl varit mer lockande än Roskildefestivalen i Danmark. Musikakter från hela världen uppträder på festivalens olika scener. Olikheterna mellan musikgenrer, festivalbesökare och uppträdandena gör Roskildefestivalen till klar vinnare! Här finns verkligen något som passar alla. Oavsettom man gillar punk, rock, pop eller elektronisk dansmusik kan man njuta av allt samtidigt. Antalet besökare brukar årligen uppgå till över 120 000 människor på en och samma festival, här träffar man garanterat nya bekantskaper!

Roskildefestivalen kommer under år 2018 ha inte mindre än 175 olika uppträdanden och akter under den åtta dagar långa festivalen. Enkel huvudräkning säger att det är över 20 akter per dag! Musikintresserade över hela Europa vallfärdar till detta festivalmecka och ofta kommer besökarna tillbaka år efter år. Boka biljetter i tid! Vissa år blir det nämligen totalt slutsålt, beroende på hur välkända huvudakterna är och hur högt besökstrycket är.

Elektronisk musikfestival

Dansfestivalerna vinner ny mark årligen. Alltfler upptäcker njutningen av att tillsammans med andra röra kroppen i rytmen till dunkande bastrummor, melodislingor och pulserande ljuskanoner. För ett tiotal år sedan var dansfestivalerna mestadels förknippade med Berlin, Barcelona och eller London. Idag har Stockholm sitt egna “Summerburst” sen ett par år tillbaka och dansfestivalen lockar besökare från övriga Europa. Är det någon nordisk elektronisk dansfestival som sticker ut mer än någon annan så är det Norbergfestivalen!

Ta bron över från Malmö och upptäck Köpenhamns elektroniska musikfestival som går under namnet “Distortion”. Största sponsor är Tuborg öl. Fast det finns förstås andra ölsorter att välja på. Med DJ:s, artister och musikgrupper där kännetecknet är elektroniska beats, melodislingor och dansanta melodier. De gör sig hörda på scenerna under denna festival. Festivalen har varit etablerad under flertalet år och drar kända artister från hela världen. Gillar man dansmusik ska man absolut kolla upp Distortion!

Öl och matfestival

Öl är gott och mat är gott. Så det är inte konstigt att öl- och matfestivalerna blomstrar i Norden. Här kommer ett axplock av de bästa. Först ut kommer “Copenhagen Beer Festival” och mer gemytlig ölfestival får man leta efter. Är man en riktig öldrickande entusiast kommer man stormtrivas på denna ölfestival. Vill man ha en kulinarisk upplevelse i Stockholm rekommenderas den årliga matfestivalen i Kungsträdgården. Smaka på vad Stockholm har att erbjuda i mat!

Res till det magiska Bergen i Norge och njut av mat och dryck av högkvalitativa närproducerade råvaror. Nordisk matlagning, råvaror och kvalitet står i fokus under denna matfestival. Bergens matfestival erbjuder något för alla smaksinnen! Matfestivalen i Norge är verkligen familjevänlig – barnen kan lära sig laga mat i workshops, prova på olika köksredskap och få vägledning genom kokkonsten. Gillar man ost, cider, chark, vin, öl eller något annat i mat- och dryckesväg? Bergens matfestival har det!

Reggaefestival

Baktakt i alla refränger och enkla ackord. Sommar och reggae är som kniv och gaffel – de hör ihop. Möjligen är det värmen, glädjen och humlornas surr som får många att längta tillbaka till Reggaefestivalerna. Uppsala Reggaefestival har etablerat sig som Sveriges enda riktiga Reggaefestival. Nog drar den både besökare och artister till sig år efter år. Faktum är att det brukar vara ett eller ett par reggaeband från Jamaica som uppträder här årligen.

Popfestivalerna

Popfestivalerna är vad folkparksturnéerna var för 50 års sedan – populära! Idag finns det en uppsjö olika popfestivaler i Norden. De får en egen spalt i pressen och bevakas ofta av journalisterna som skriver och ger recensioner på vartenda litet popsnöre till band som uppträder på scenerna. Popaganda festivalen i Stockholm är lika mycket festival för de som sitter utanför – utan biljett och kan njuta av musiken gratis. Lika mycket människor festar utanför som innanför på Popaganda!

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *