Sverige är ett vackert land med sjöar, hav, skogar och fjäll. Det finns även storstäder, mindre orter och landsbygd. Vad du vill uppleva när du är i Sverige är helt upp till dig – föredrar du storstadspuls med mycket folk och nattklubbar? Eller vill du hellre spendera tid på naturupplevelser och stillhet? Gillar du sportaktiviteter? Allt finns här, det är bara välj och vraka. Det finns något för alla smaker och plånböcker.

Sverige är ett avlångt land med olika variationer i befolkningstäthet, väder och vind. Ett plattare landskap, tättbebyggda områden, färre träd och mycket uppodlad mark finns i den allra sydligaste delen, medan du hittar glesbygd, höga fjäll och stora vidder i den nordligaste. Är du intresserad av naturupplevelser? Om du har tur kan du stöta på hjordar av renar uppe i Lappland, medan du i Skåne kan njuta av ett rikt fågelliv.

Platser att besöka i Sverige

Sveriges huvudstad är Stockholm. Här finns allt från Kungliga Slottet till affärer och museer, till exempel Vasamuseet, med ett intakt skepp från 1600-talet att beskåda på nära håll. De allra flesta som besöker Sverige missar inte ett besök i huvudstaden och där finns det massor att hitta på. Det anordnas flera olika sportevenemang – till exempel Stockholm Maraton – och olika matcher på internationell nivå. Det finns också många badmöjligheter, eftersom Stockholm är omgivet av vatten.

I hela landet erbjuds naturupplevelser – särskilt under sommarhalvåret. Kungsleden i norr är en världsberömd vandringsled med nationalparker, renar och midnattssol. Södra delen av landet har också många besöksmål, såsom ön Gotland med speciell natur och unik historia. Hela Skåne är värt ett besök, från Kullens Fyr på västkusten till Österlen med fiskebyar som Kivik och Vitemölla. I söder finns också Kåseberga med Ales Stenar, som garanterat ger dig historiska och kulturella upplevelser att minnas.

Andra besöksmål för sommar och vinter

På västkusten finns Göteborg, Sveriges andra största stad, som bjuder på många upplevelser. Göteborg är en hamnstad med mycket kultur, nöjen och sportevenemang. I Skåne hittar du bland annat Österlen, en liten pärla att besöka på sommaren. Här finns också staden Malmö – Sveriges tredje största – som bland annat stoltserar med Öresundsbron, kulturevenemang och många vackra parker. Malmö ligger bara ett stenkast från Köpenhamn, så varför inte slå två flugor i en smäll?

Vintertid då? Det finns gott om aktiviteter för dig som föredrar att besöka Sverige på vintern. Snö och is får du räkna med från åtminstone oktober till maj i de norra delarna, medan det i sydligaste delarna spelas fotboll nästan hela vintern. För den sportintresserade erbjuds möjligheter till bland annat skidåkning, skridskoåkning, hundsläde och ishockey. Det världskända Ishotellet i Jukkasjärvi är att rekommendera för den som vill uppleva snö och is ända in i sovrummet.

Packa rätt och boka i tid

På sommaren är Sverige ofta 15-25 grader varmt. Ska du resa hit mellan juni och augusti fungerar lätta sommarkläder bra – men glöm inte några varma tröjor inför kvällspromenaden eftersom det kan vara ganska kyligt nattetid. Glöm inte myggsprejen om du ska norrut. Kommer du till Sverige under vintern – särskilt de norra delarna – gör du klokt i att ta med dunjacka och vinterstövlar. I Skåne är vindtäta regnkläder ett måste under vinter och höst.

Hur tar man sig till Sverige? Det är inte den billigaste destinationen i Europa men det är smidigt att ta sig hit – du kan flyga, åka tåg och buss eller köra bil. Öresundsbron förbinder Sverige med kontinenten och Köpenhamns flygplats ligger bara 35 minuter med tåg från Malmö Centralstation. Arlanda flygplats utanför Stockholm är ett alternativ för dig som ska norrut eller stannar i Stockholmstrakten. Det finns flera flygplatser, vägar och tågförbindelser. Infrastrukturen är mycket bra.

Boenden för alla budgetar

Sverige erbjuder allt från enkla fjällstugor till lyxhotell. I storstäderna hittar du hotell i alla prisklasser, från enklare vandrarhem till femstjärniga boenden. Det smidigaste sättet att hitta rätt prisklass och standard är att jämföra olika erbjudanden på internet. Det finns flera tjänster att välja bland. När det gäller de större turistmålen kan det vara bra att vara ute i god tid, gärna flera månader innan avresa, för att vara på den säkra sidan.

Få förslag på aktiviteter via nätet

Det finns ett stort utbud av restauranger, kvällsunderhållning och olika aktiviteter i de svenska städerna. Om du använder onlinebaserade tjänster för att hjälpa dig hitta det som är på gång där just du är, kommer du få bra förslag om du söker på ortens namn samt det du är intresserad av. I Sverige kommer du långt med internetsökningar. Annars går det förstås bra att fråga en svensk – de hjälper gärna till!

Written by