Naturen i Norge är något som får många att nästan tappa andan – åk på kryssning eller segeltur, vandra i fjällen, besök historiska platser, mata renar eller åk skidor och snowboard. Självfallet finns det gott om stadsliv också med både kultur, musik, shopping och avkoppling. Norge är ett attraktivt resmål både under vinter- och sommartid och lockar både ensamresande, unga som gamla, barnfamiljer, nyförälskade par eller besök med vännerna.

Norge erbjuder mycket mer än bara natur och även om du får en naturupplevelse på köpet bara man besöker Oslo då bergen vackert ramar in staden. Förutom naturen finns här god mat, trevliga norrmän och citypulsen i Oslo är minst lika bra som i Stockholm, men möjligen inte lika hårt pulserande som Köpenhamn. Är du i Norge och i Oslo får du inte missa deras moderna konstmuseum som är en riktig upplevelse.

Aktiviteter för kropp och själ

I Norge finns det 46 nationalparker och många platser för längre och kortare vandringsturer där du hittar allt från några timmars vandring till multidagars hike, anpassat för olika svårighetsgrader och hur mycket tid du har. För den som önskar är många av turerna möjliga att gå tillsammans med en guide. Naturen är verkligen något utöver det vanliga, och naturupplevelser är ett ypperligt sätt att samla energi och rensa bort onödig negativ energi i livet.

För den som älskar klättring eller gärna vill prova på, finns det klätterväggar både inomhus och utomhus och har du aldrig klättrat innan kan du boka klättring med instruktör. För den som vågar och vill finns det även isklättring, detta innebär att du klättrar på ett vattenfall som frusit till is. Oroa dig inte om du inte har några tidigare erfarenheter av isklättringen, det finns oerhört kunniga och skickliga guider på plats.

Högljudda aktiviteter i Norge!

Norge är inte bara fiskebåtar, att gå på tur och betrakta fjordar från ett fjäll, utan det är en hel del hård och suggestiv musik som kommer strömmande från detta landskap. Musikgenren från Norge går under titel “Norwegian Black Metal” och har anhängare och trogna fans över hela världen. Det finns scener i Oslo och i Bergen där Black Metal fortfarande är stort, det finns alltså goda chanser att uppleva en rockigare sida av kulturlivet!

Den mer inbitna och trogna skaran fans kan uppleva Black Metal-festivaler i Norge där alla är välkomna, är du nyfiken på hur denna genre låter och ser ut rekommenderas någon av Black Metal-festivalerna i Norge. Den mest kända heter Inferno och den hålls i Oslo där norska, svenska och finska Black Metalband uppträder på denna festival som går av stapeln årligen i april. Detta kan vara den bästa anledningen till att besöka Norge!

Åk den norska Hurtigruten

För många är det den stora drömmen att någon gång bege sig ut på ett lyxfartyg och åka hela Hurtigruten genom Norge. Lockelsen till Hurtigruten och att få upptäcka Norges förtrollande landskap från vattnet är förstås frestande. Hurtigruten åks av turister från hela världen och här kan du stöta på japaner, spanjorer, fransmän, tyskar och engelsmän, alla med ett mål i sikte – att uppleva en av de vackraste kryssningarna i hela världen!

Om drömmen om en resa med Hurtigruten ska bli på riktigt så se till att planera, spara pengar och boka resan i god tid. Kostnaden för denna resa beror helt och hållet på vilken typ av rutt du planerat in. Faktum är att Hurtigruten erbjuder resor hela vägen till Grönland och Antarktis, men också Norges kust från Bergen hela vägen till Kirkenes i Norr. En resa på tolv dagar kan kosta 12 000 -13 000 kronor.

Allemansrätten i Norge

I likhet med Sverige, Finland och Island återfinns allemansrätten även i Norge. Av de nordiska länderna är det egentligen endast Danmark som inte har någon allemansrätt på det sättet som de övriga fyra länderna. Allemansrätten har länge varit bunden till tradition och sedvanerätten i Norge, och år 1957 lagstadgades allemansrätten i Norge och den gäller i högsta grad fortfarande. Detta ger alla människor rätten att fritt vistas i naturen – även på privata ägor, givetvis med ansvar.

Kom till Norge

Till Norge kan du resa med bil, buss, tåg eller flyg och Norwegian Airlines brukar ha riktigt bra biljettpriser till Oslo. Vill du skona miljön går det utmärkt att ta tåg till Oslo då det finns snabbtåg från Stockholm som tar mindre än fem timmar enkel väg. Bil är också ett möjligt transportmedel, men tänk dock på att du i Norge betalar vägtullar på ett flertal platser och att det kan bli dyrt i längden.

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *