Har du någonsin funderat på att resa till Finland? Många svenskar har åkt med den så kallade Finlandsfärjan över sundet och sett Åland och Helsingfors men det finns så mycket mer att se i vårt avlånga, vackra grannland. Här finner du riktigt avlägsen vildmark, ett rikt sjölandskap och pulserande storstäder. Det är även i Finland som den riktiga jultomten bor. Det är helt enkelt dags att packa väskorna och uppleva Finland!

Drömmer du om att på dagen åka hundspann och på natten se färgrika norrsken som dansar över himlen? Känna hur de starka arbetshundarna drar dig fram över snön? Då är det till norra Finland som du ska åka under vintern. Under vintern råder kaamos, vilket betyder att solen aldrig stiger upp på himlen. Men det gör inget – för dagen lyses upp av den gnistrande snön och himlens stjärnor.

Missa inte jultomten i Rovaniemi

Det har väl inte undgått dig att den äkta jultomten bor i Finland? Rovaniemi är närmare bestämt hans by. Dit kan du åka för att både besöka tomtens verkstad och för att hälsa på självaste jultomten. Här råder en magisk atmosfär både för vuxna och barn. Rovaniemi finner du precis under polcirkeln så ta med dig de varmaste kläderna. Om du vill kan du åka hit redan på sommaren och lämna din önskelista.

När du befinner dig i norra Finland får du inte missa att åka skidor. Ta på dig längdskidorna och ta en tur i vildmarken. Åker du sent på våren finns det fortfarande snö – men istället för norrsken på natten finner du en midnattssol som aldrig försvinner. Här kan du åka skidor oavsett tid på dygnet. Åker du istället under hösten får du inte missa att plocka alla goda bär.

Besök den finländska skärgården

Finland har världens största skärgård längs sin långa kust. Här finns det många små, vackra öar som du kan luffa emellan på sommaren. Många av öarna har otroligt vackra fyrar. Dessa ståtliga byggnader har stått pall mot alla väderlekar under många, många år. Förr i tiden, innan elektriciteten kom, drevs de manuellt av den fyrvaktare som bodde ute vid tornet under långa ensliga perioder. Passa på att klättra upp i fyrarna!

Om du inte är sugen på att ta dig ut i skärgården kanske du istället vill vandra. I Finland finns det 40 nationalparker, alla med en riktigt vacker natur. Precis som i Sverige råder här allemansrätten så ta på dig vandringskängorna och ge dig ut. Ett tält ger dig skydd för natten om du vill göra en flerdagstur. Oavsett årstid går det bra att vandra i Finland, det gäller bara att klä sig rätt.

I Helsingfors finns gammalt och modernt

Finlands huvudstad Helsingfors pulserar av liv och är en riktigt modern stad. Här finns allt och lite till att göra; vackra parker att ha picknick i, stora evenemang att delta i och en riktigt bra shopping. Bar- och restauranglivet bjuder även det på något för alla smaker. Helsingfors är matens och smakernas stad. När du strosar runt i staden får du inte missa att besöka Helsingfors otroligt vackra domkyrka.

I Helsingfors finner du stadsdelarna Kottby och Vallgård som är riktigt gamla trästäder. Förr i tiden byggdes alla hus i Finland av trä eftersom det finns så gott om det i alla vidsträckta skogar. Idag kan du se många av dessa vackra byggnader som är väl bevarade. Kom bort från storstadspulsen och strosa runt bland 300 år gamla trähus. Här kommer du ner i varv och kan njuta av livet.

Slå värmerekord i Finland

Något som du absolut inte får missa är att bada bastu. Det sägs att det finns miljontals med bastus i Finland och finländarna använder dessa mycket aktivt. När man badar bastu ska det vara riktigt varmt så att man svettas ut alla gifter från kroppen. Bada gärna bastu vid en sjö så att du med jämna mellanrum kan springa ut och ta ett dopp. Eller varför inte rulla runt i snön på vintern.

Finland passar alla årstider

Låt vårt grannland Finland bli nästa destination som du upptäcker! Finland har länge varit ett land som varit lite okänt. Man har inte riktigt vetat vad som finns att se och göra. Men nu vet du att Finland myllrar av små vackra öar, pulserande städer och en storslagen vildmark. Finland är ett resmål du kan räkna med oavsett årstid, sommar som vinter. Finland är alltid lika underbart och vackert.

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *